Choď na obsah Choď na menu

Medzinárodný deň ľavákov

Medzinárodný deň ľavákov, oslavovaný 13. augusta. od roku 1976. Do tej doby boli ľaváci utlačovaní, ako menej cenní a mnohí si dokonca mysleli, že majú ťažký hendikep. Taktiež boli spájaní s hriechom. Dokonca aj malé deti a študenti boli v školách bití za to, za čo nemohli. Telesnými trestami sa ich snažili preformovať na pravákov. Možno boli úspešní, ale na deťoch spôsobili tresty ujmu na duševnom zdraví.  

V celej populácii sa nachádza iba 10% ľavákov. Myslím si, že sú v mnohom pravákom podobní. Líšia sa iba jedným génom, ktorí zdedili od svojich rodičov. Ako pravák to neviem posúdiť, ale myslím si, že byť ľavákom môže byť výnimočné. Aspoň v dnešnej dobe. 

Ľaváci sú v istom zmysle výnimočný. Viac používajú pravú časť mozgu (ľavú hemisféru) a tá podporuje kreativitu, vnímanie, city, hudbu, zatiaľ čo ľavá časť mozgu - pravá hemisféra (praváci) podporuje prírodne vedy, matematiku, logiku a reč. 

Slávni ľaváci: Winston Churchill, Mahatma Gandhi, Barack Obama, Thomas Jefferson, Charles Dickens, Bill Gates, Marie Curiová, Albert Einstain, Nikola Tesla, Isaac Newton, Leonardo da Vinci, Johann Sebastian Bach, Beethoven, Lady Gaga. 

Všetko najlepšie! smiley

left-handers-day-august-13th.png

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.